هر آنچه باید در مورد فشار خون بالا بدانید
اندازهگیری فشار خون، میزان خونی که از رگها عبور میکند و میزان مقاومتی که خون در زمان پمپاژ قلب با آن مواجه میشود را در نظر میگیرد. فشار خون بالا یا پرفشاری خون هنگامی اتفاق میافتد که نیروی فشار خون به رگها افزایش یابد. در ادامه به تمامی مواردی که باید در مورد فشار خون بالا بدانید، پرداخته خواهد شد.
فشار خون بالا چیست؟
رگهای خونی باریک که به آنها شریان نیز گفته میشود، مقاومت زیادی برای جریان خون ایجاد میکنند. هرچه رگها باریکتر باشد، مقاومت بیشتری وجود دارد و فشار خون بالاتر میرود. در طولانیمدت، افزایش فشار میتواند باعث مشکلات سلامتی از جمله بیماری قلبی شود. فشار خون بالا بهطور فراوان مشاهده میشود و باید توجه داشته باشید که به این بیماری دچار نشوید. فشار خون بالا معمولاً در طی چند سال ایجاد میشود و غالباً هیچ علامتی ندارد. اما حتی بدون علائم، فشار خون بالا میتواند باعث آسیب به رگهای خونی و اندامها، به ویژه مغز، قلب، چشمها و کلیهها شود. تشخیص زودهنگام بسیار مهم است. اندازهگیری منظم فشار خون میتواند به پزشکتان کمک کند تا هر تغییری را شناسایی و راهکار مناسبی ارائه دهد. اگر فشار خونتان بالا باشد، ممکن است پزشکتان بخواهد که فشار خونتان را در طی چند هفته بررسی کنید تا ببیند آیا این عدد همچنان بالا است یا خیر. درمان فشار خون بالا شامل داروهای تجویزی و تغییر در شیوه زندگی سالم است که باید رعایت کنید. اگر این بیماری درمان نشود، میتواند باعث مشکلات سلامتی جدی از جمله حمله قلبی و سکته شود. بنابراین، آن را جدی بگیرید.
چگونه فشار خون بالا را تشخیص دهیم؟
دو عدد نشاندهنده فشار خون هستند. فشار سیستولیک (عدد بالا) نشان میدهد فشار در شریانها چقدر است.
علائم فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا به طور کلی یک وضعیت خاموش و خطرناک است. بسیاری از مردم هیچ علامتی را تجربه نمیکنند که نشاندهنده فشار خون بالا باشد. ممکن است سالها یا حتی دههها طول بکشد تا این وضعیت به حدی شدید شود که علائم نمایان شود. حتی در این صورت، این علائم ممکن است به مشکلات دیگر نسبت داده شود. فشار خون شدید میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گرگرفتگی
- لکههای خونی در چشم
- سرگیجه
به گفته انجمن قلب آمریکا برخلاف تصور عمومی، فشار خون شدید معمولاً باعث خونریزی بینی یا سردرد نمیشود، مگر اینکه فشار خون فرد بسیار شدید باشد. بهترین راه برای تشخیص فشار خون بالا، اندازهگیری منظم فشار خون است. بیشتر مطبهای پزشکی در هر مراجعه، فشار خون را اندازهگیری میکنند. اگر فقط یک دوره معاینه سالانه دارید، با پزشکتان در مورد خطرهای فشار خون بالا و سایر بیماریهای احتمالی صحبت کنید.
چه عواملی باعث فشار خون بالا میشود؟
دو نوع فشار خون بالا وجود دارد که هر نوع علت متفاوتی دارد:
فشار خون ضروری (اولیه): این نوع فشار خون با گذشت زمان ایجاد میشود و بیشتر مردم این نوع فشار خون بالا را دارند. ترکیبی از عوامل در ایجاد فشار خون ضروری نقش دارند:
- ژنها: برخی افراد بهطور ژنتیکی مستعد ابتلا به فشار خون هستند.
- سن: افراد بالای 65 سال بیشتر در معرض خطر ابتلا به فشار خون هستند.
- زندگی با چاقی: چاقی میتواند باعث مشکلات قلبی از جمله فشار خون بالا شود.
- زندگی با دیابت و/یا سندرم متابولیک: افراد مبتلا به دیابت یا سندرم متابولیک در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به فشار خون بالا هستند.
- مصرف زیاد سدیم: ارتباط کمی بین مصرف بالای سدیم روزانه (بیش از 1.5 گرم در روز) و فشار خون بالا وجود دارد.
فشار خون ثانویه: این نوع فشار خون معمولاً به سرعت اتفاق میافتد و میتواند شدیدتر از فشار خون اولیه باشد. چندین شرایط میتوانند باعث فشار خون ثانویه شوند، از جمله:
- بیماری کلیوی
- آپنه انسدادی خواب
- نقایص مادرزادی قلب
- مشکلات تیروئید
- عوارض جانبی داروها
- استفاده از داروهای غیرقانونی
- مصرف مزمن الکل
- مشکلات غده فوق کلیوی
- تومورهای غدد درونریز خاص
تشخیص فشار خون بالا
تشخیص فشار خون بالا به سادگی اندازهگیری فشار خون است. بیشتر مطبهای پزشکان فشار خون را به عنوان بخشی از یک ویزیت معمولی اندازهگیری میکنند. اگر در قرار بعدی با پزشکتان فشار خونتان بررسی نشد، سریعاً یادآوری کنید که این کار بسیار مهم است. اگر فشار خونتان بالا باشد، پزشکتان ممکن است از شما بخواهد که در طی چند روز یا چند هفته، به درمانگاه مراجعه کرده و فشار خونتان را چک کنید. پزشک باید مشکل را ببیند تا بتواند کمک کند. این به این دلیل است که محیطتان میتواند به افزایش فشار خون کمک کند. اگر فشار خونتان بالا بماند، پزشکتان احتمالاً آزمایشهای متعددی را برای رد کردن شرایط زمینهای انجام میدهد. این آزمایشها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- غربالگری کلسترول و سایر آزمایشات خون
- آزمایش فعالیت الکتریکی قلب با الکتروکاردیوگرام
- سونوگرافی قلب یا کلیهها
- دستگاه فشار خون خانگی برای کنترل فشار خون در یک دوره 24 ساعته در خانه
این آزمایشها میتوانند به پزشکتان کمک کنند تا هر مشکلی که باعث افزایش فشار خونتان میشود را شناسایی کند. همچنین، آنها میتوانند تأثیر فشار خون بالا بر سایر قسمتهای بدنتان را بررسی کنند. در طول این مدت، پزشکتان ممکن است درمان فشار خونتان را شروع کند.