6 گزینه درمانی برای آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی بدن است که باعث درد و التهاب در مفصلها میشود. این بیماری مزمن بوده و هیچ درمانی ندارد. با این حال، در سالهای گذشته، گزینههای درمانی جدیدی کیفیت زندگی بهتر را برای کسانی که مبتلا به آرتریت روماتوئید هستند فراهم کرد. در ادامه همراه ما باشید تا به 6 گزینه درمانی برای آرتریت روماتوئید بپردازیم و بگوییم چه کارهایی میتوانید انجام دهید.
درمان این بیماری بر موارد زیر تمرکز دارد:
- توقف پیشرفت بیماری
- جلوگیری از آسیب مفاصل
- کاهش درد روزانه
پزشکان معمولا ترکیبی از داروها، فیزیوتراپی و تغییرات سبک زندگی را برای کمک به مدیریت RA توصیه میکنند. بعضی وقتها ممکن است به جراحی و بقیه درمانها نیز احتیاج باشد.
1. داروهای مورد استفاده برای درمان آرتریت روماتوئید
انواع مختلفی از داروها برای درمان RA وجود دارند. تاثیر داروهایی که برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری و کم شدن التهاب و درد مصرف میشوند، بستگی به نحوه واکنش به داروها و سلامت کلی بدن دارد.
داروهایی که پیشرفت آرتریت روماتوئید را کند میکنند
داروهایی که پیشرفت آرتریت روماتوئید را کند میکنند میتوانند به کم شدن علائم نیز کمک کنند و از آسیب و ناتوانی مفاصل جلوگیری کنند. مثل:
داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs): DMARD ها به جلوگیری از آسیب مفصلها کمک میکنند و به طور کلی بخشی از درمان اولیه RA هستند. ممکن است چند ماه طول بکشد تا اثرات کامل DMARD را احساس کنید. شما و پزشکتان ممکن است لازم باشد چند گزینه را قبل از اینکه گزینه مناسبتان را پیدا کنید، امتحان کنید.
درمان های بیولوژیک: وقتی که DMARDها به خودی خود مؤثر نبودند، درمانهای بیولوژیک به صورت تزریقی و معمولا در ترکیب با DMARD انجام میشود. درمانهای بیولوژیک شکل جدیدی از درمان هستند که میتوانند از حمله سیستم ایمنی به مفصلهات جلوگیری کنند. درمانهای بیولوژیکی دارای اتانرسپت ( انبرل ) و اینفلیکسیماب (رمیکید) هستند.
مهارکننده های ژانوس کیناز (JAK): مهارکنندههای JAK نوع جدیدی از DMARD هستند که میتوانند برای کسایی که نمیتوانند DMARDهای سنتی مصرف کنند یا بهبودهایی از DMARDهای سنتی مشاهده نمیکنند، مفید باشد.
داروهایی برای کم شدن التهاب و درد آرتریت روماتوئید: خیلی از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید هم از داروهایی برای کمک به مدیریت درد استفاده میکنند. ممکن است این داروها را به طور موقت، در حین شدید شدن یا هر روز بسته به وضعیت و برنامه درمانیتان که با پزشک در میان میگذارید مصرف کنید.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs): NSAID ها التهاب را کم میکنند و درد را تسکین میدهند. دکترتان ممکن است NSAID های بدون نسخه مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم را توصیه کنا و یا ممکن است NSAID های قوی تری را تجویز کند.
2. فیزیوتراپی و کاردرمانی
فیزیوتراپی و کاردرمانی احتمالا بخشی از برنامه درمانی RA باشد. درمان میتواند شامل:
- ارزیابی کردن سطح توانایی فعلی
- بالا بردن قدرت
- کاهش درد
- کم کردن سرعت آسیب مفصلها
فیزیوتراپی
یک فیزیوتراپ میتواند از طریق ماساژ و تحریک عضلانی درد را کم کند. آنها میتوانند تمرینایی را به شما آموزش دهند که در خانه انجام دهید که باعث زیاد شدن قدرت و کم شدن دردتان میشود. ممکن است وقتی که برای اولین بار تشخیص آرتریت روماتوئید را گرفتید، فیزیوتراپی داشته باشید، یا در صورت نیاز در طول دوره بیماریتان، مثلاً اگر یک مفصل خاص شروع به ایجاد درد و مشکل کند. کار درمانی میتواند به شما کمک کند توانایی خودتان را برای انجام کارهای روزمره به تنهایی حفظ کنید. آنها همچنین میتوانند پشتیبانی و دستگاههایی را برای کمک به شما توصیه کنند و نحوه استفاده از آنها را به شما آموزش دهند. این آموزشها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- آتلها
- بریسها
- وسایل کمک حرکتی
- دستگیرههای شیشه و دستگیرههای در
- نرده برای پلهها و میلههای حمام برای پشتیبانی
3. گزینههای جراحی برای آرتریت روماتوئید
گاهی اوقات برای رفع مفاصل آسیب دیده به جراحی نیاز است. جراحی مورد نیاز شما به مفصل آسیب دیده و میزان آسیب بستگی دارد. گزینههای جراحی عبارتند از:
آرتروسکوپی و سینووکتومی: آرتروسکوپی یک روش جراحی کم تهاجمی است که میتواند برای انجام سینووکتومی استفاده شود. سینووکتومی برای برداشتن پوشش ملتهب مفصل انجام میشود.
ترمیم تاندون: این جراحی میتواند به رفع تاندونهای اطراف مفاصل شما که پاره یا شل شدهاند کمک کند.
تعویض مفصل: کل مفصل آسیب دیده را برداشته و با یک مفصل مصنوعی جایگزین میکنند.
4. مکملهای غذایی و تغییرات رژیم غذایی
برخی افراد گزارش میدهند که تغییرات رژیم غذایی به کاهش علائم RA کمک میکنند. این مسئله به طور کلی شامل پیروی از یک رژیم غذایی ضد التهابی، پرهیز از غذاهای سرشار از قند، مواد مصنوعی و کربوهیدراتها میباشد. رژیم ضد التهابی شامل غذاهایی مانند نمونههای زیر میشوند:
- ماهی
- انواع توتها
- آووکادوها
- فلفل
- سبزیجات با برگ سبز تیره
- گوجه فرنگیها
- روغن زیتون اضافی
- شکلات تلخ
سایر افراد مبتلا به RA متوجه شدهاند که مکملها میتوانند به کاهش التهابها کمک کنند. مطالعات نشان داده است مکملهای روغن ماهی امگا 3 و زردچوبه با کاهش علائم RA مرتبط هستند. قبل از شروع هر مکملی با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید که با نسخه فعلی شما تداخل منفی نداشته باشد.
5. تغییر سبک زندگی
اقداماتی در سبک زندگی وجود دارد که میتوانید خودتان در خانه برای کاهش درد و مدیریت RA انجام دهید. مثل:
افزایش حرکت: این ایده خوبیست که حتی اگه نمیتوانید یک تمرین ورزشی را در برنامتان قرار دهید، فعالیت روزانهتان را بیشتر کنید. تغییرات کوچکی مثل استفاده از پلهها به جای آسانسور میتواند به شما کمک کند فعال بمانید و RA خودتان را مدیریت کنید.
استراحت کافی: استراحت میتواند التهاب را کاهش دهد و انرژی شما را بازیابی کند. مهم است که هر چند وقت یکبار استراحت کنید، مخصوصاً در هنگام شدید شدن درد.
استفاده از درمان های سرد و گرم: حرارت یک حمام گرم میتواند مفاصل و ماهیچههای شما را آروم کند، در حالی که سرمای یک کیسه یخ میتواند درد مفاصل متورم را بیحس کند و التهاب را کاهش دهد.
6. درمانهای مکمل
برخی از افراد با استفاده از درمانهای مکمل تسکین پیدا میکنند. مسئله مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که اکثر این درمانها به اندازه کافی مورد مطالعه قرار نگرفتهاند تا ثابت کنند که در درمان RA موثر هستند. قبل از شروع هر برنامه درمانی مکمل حتما با پزشک صحبت کنید تا مطمئن شوید که برای شما خطری ندارد. درمانهای تکمیلی که ممکن است به تسکین درد کمک کند عبارتند از:
- ماساژ دادن
- یوگا
- تایچی
- مراقبتهای کایروپراکتیک
- طب سوزنی